Sultan İkinci Abdülhamid Han Sevgisi Meydanları Doldurdu

Kategori: Anma Programları - Tarih: 14 Şubat 2012 09:53
Sultan İkinci Abdülhamid Han Sevgisi Meydanları Doldurdu

Tarihine Sahip Çıkanlar Topluluğu olarak tertip ettiğimiz “Vefâtının 94. ve Doğumunun 170. Yılında Sultan İkinci Abdülhamid Han’ı Anma” programımız 11 Şubat 2012 Cumartesi günü coşkulu bir kalabalığın katılımıyla Çemberlitaş Birlik Vakfı Konferans Salonu ve Sultan İkinci Mahmud Türbesi önünde gerçekleşti.

Tarihine Sahip Çıkanlar Topluluğu olarak 4 senedir gerçekleştirdiğimiz ve gelenek haline getirdiğimiz Sultan Abdülhamid Han’ı anma programımız bu yıl 2 kısımdan müteşekkil idi. Birinci kısım 12:00 – 13:30 saatleri arasında Çemberlitaş Birlik Vakfı Konferans Salonunda, İkinci kısım ise İkinci Mahmud Türbesi’nde Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın kabrinin önünde gerçekleştirildi. Çemberlitaş Birlik Vakfı’nda 12:00’de başlayan programımız Tarihine Sahip Çıkanlar Topluluğu olarak 10 Şubat 2009’da başlayan ve günümüze kadar gerçekleştirdiğimiz 6 programın fotoğraf ve görüntülerinin yer aldığı Tanıtım Klibimizin gösterimi ile başladı. Tanıtım Klibimizin gösteriminden sonra Topluluk Başkan Yardımcısı Ahmet Melik Ünal, Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın hayatından kesitler isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Tarihine Sahip Çıkanlar Topluluğu Başkanı İbrahim Akkurt yaptığı kısa selamlama konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Ülkemizde maalesef tarihe gereken ilgi ve alaka gösterilmiyor. Fakat tarihi çarpıtan diziler ve tarihi şahsiyetlerimize hakaretler edildiğinde ne hikmetse tüm herkes tarih şuuru ile doluyor ve meydanları dolduruyor!” dedİ. Programımıza Sultan İkinci Abdülhamid Han’ı ve Dönemini anlatan bir panel ile devam edildi.

Panelde ilk konuşmacı “Sultan İkinci Abdülhamid ve İstanbul” isimli sunumuyla Cüneyt TEPE idi. Cüneyt Tepe yaptığı sunumda Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın döneminde İstanbul’a katkılarından ve projelerinden bahsetti. Tepe “Bir padişah düşünün ki, bir taraftan halife diğer yandan İslam Birliğini kurmaya çalışıyor, diğer taraftan ise operayı, tiyatroyu takip eden polisiye romanların tercümesini yaptıran bir kişi. Bu yapıda bir devlet adamı şu an bile bize garip gelebilir fakat bu yapı Sultan Abdülhamid Han’ın düşünce dünyasının genişliği ile alakalı bir şey. Sultan Abdülhamid Han’ı anmak elbette güzel bir şey, fakat önemli olan O’nu anlayabilmektir.” dedi. Cüneyt Tepe sunumunda; Sultan Abdülhamid Han’ın İstanbul Boğazı’na yapılması için proje hazırlattığı “Cisr-i Hamidi(Hamidiye Köprüsü)”’, Tüp Geçit Projesi, Daru’l Aceze, Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi, Hicaz Demiryolu’nun başlangıç noktası olan Haydarpaşa Garı ile alakalı konularda detaylı bilgiler verdi.

Paneldeki ikinci konuşmacı “Eserleri ve İcraatları ile Sultan İkinci Abdülhamid Han” isimli sunumuyla Ayhan ÇİFTÇİ idi. Ayhan Çiftçi konuşmasında çok çarpıcı bilgiler verdi. Çiftçi “Sultan Abdülhamid Han, eğitimi Anadolu’nun en ücra noktalarına kadar yaymış bir padişahımızdır. Cumhuriyet’i kuran neslin modern bir eğitim sisteminde yetişmesini Sultan Abdülhamid Han’a borçluyuz. Yine aynı şekilde askeri alanda; Milli Mücadelemizi kazanabilmişsek bilin ki Sultan Abdülhamid’in modern teknoloji ile oluşturmuş olduğu askeri ve siyasi oluşuma borçluyuz. Kız çocuklarımızın eğitime başlamasını ve öğretmen olabilmesinin önünü açtırdığı okullarla Sultan Abdülhamid sağlamıştır. Abdülhamid Döneminde ekonomik alanda halk refah içerisinde yaşamıştır. Enflasyon o dönemde 0 idi. Bugün hala bizim denizaltımız yok, fakat o dönemde 2 adet denizaltı almıştır. Sultan Abdülhamid, Bagnam Paşa gibi askeri alanda uzman kişileri ülkemize getirterek, Rauf Orbay gibi askerlerin yetişmesini sağlamıştır” dedi.

Paneldeki son konuşmacı “Sömürgecilik ve Siyonizm Karşısında Sultan İkinci Abdülhamid Han” isimli sunumuyla İbrahim AKKURT idi. Akkurt konuşmasında “ Ortadoğu kadim dünyanın merkezidir. Ortadoğu ile tabir edilen bölgeye tarih boyunca sahip olan milletler dünyaya hükmetmiştir. Sultan Abdülhamid Han, döneminde sömürgeci devletlerin Ortadoğu’ya hakim olma çabaları karşısında dahiyane politikalarıyla 33 yıl boyunca o bölgenin Osmanlı toprağı olarak kalmasını sağlamıştır. Bölgenin petrol haritasını çıkarttırarak, petrol bölgelerini tespit ettirmiş ve düşman işgali tehlikesine karşı bu toprakları şahsi mülkü haline getirerek işgal zamanında o toprakların devlete kalması için çaba sarf etmiştir. Fakat Abdülhamid’i indiren İttihat ve Terakki mensupları bu toprakları devlet arazisi yaparak işgal karşısında elimizden çıkmasına neden olmuşlardır. Sömürü ve işgal altındaki Müslüman milletler Osmanlı hilafetini sömürgeden kurtuluş olarak görmüşlerdir. Hicaz Demiryolları projesi için Sultan Abdülhamid ”Hicaz Demiryolları benim eski rüyamdır” demiş Fransızlar da bu proje için “Gerçekleşmesi mümkün olmayan bir İslam Birliği Hayali” demişlerdir. Dünya Siyonizminin kurucusu Thedor Herzl, Sultan Abdülhamid Döneminde 1897 yılında Basel Konferansını tertip etmiş ve bu konferansta aldıkları kararlar neticesinde Filistin’de bir Yahudi devleti kurmayı hedeflemişlerdir. Sultan Abdülhamid tahttan indikten sonra 1917 yılında İngilizler vasıtasıyla bölgeye yerleşerek Basel Konferansından 50 yıl sonra hayellerindeki İsrail Devleti’ni kurmuşlardır. Sultan Abdülhamid, Filistin davasının ilk mazlumudur. Filistin için taht-ı tacını kaybetmiştir. Bu ifade Filistin Dışişleri Bakanlığı yapmış Refik Şakir En-Nedşe’ye aittir. Bizler de bugün Sultan Abdülhamid’in yetimi olan Filistin’e sahip çıkmalıyız” şeklinde bilgiler verdi.

Anma programının ikinci kısmı Çemberlitaş Sultan İkinci Mahmud Türbesi önünde gerçekleşti. Sultan Abdülhamid Han’ın kabri önünde toplanan kalabalığa Hafız Yavuz Altun Kur’an-ı Kerim ziyafeti verdi.

Okunan Kur!an-ı Kerim tilavetinin ardından İlahiyatçı Dr. Hikmet Atan Hocamız Sultan Abdülhamid Han’ın ruhu için okunan hatimlerin duasını yaptı. Yapılan hatim duasının ardından program sona erdi.

Programa katılan herkese Tarihine Sahip Çıkanlar Topluluğu bünyesinde yayınlanan “Tarihçe” isimli dergi ve Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın hayatının ve döneminin anlatıldığı kitapçıklardan hediye edildi.

http://istanbultarih.com/haberprint/sultan-ikinci-abdulhamid-han-sevgisi-meydanlari-doldurdu-173.html