Tarih Topluluğunda İBRAHİM AKKURT DÖNEMİ sona erdi

Kategori: Etkinlikler - Tarih: 2 Ekim 2012 09:32
Tarih Topluluğunda İBRAHİM AKKURT DÖNEMİ sona erdi

Temmuz 2009 - Mayıs 2010 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Tarih Topluluğu Başkanlığı görevini ifa eden İbrahim Akkurt'un veda konuşması

Kıymetli Hocalarım, Değerli Arkadaşlarım; 

“Baki olan kubbede hoş bir sada bırakabilmektir” parolasıyla devr aldığım Tarih Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ikmal etmiş bulunuyorum. Takriben 1 sene boyunca yürüttüğüm bu görev esnasında, İstanbul’da yaşamak ve İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümünde okuma nimetinin şükrünü ifa etmeye çalıştık. Hüznüyle sevinciyle bu 1 seneyi geride bırakmış bulunmaktayız.

Bu 1 yıllık görevim esnasında;Tarih öğrencileri için önemli olan ve verimli olacağını düşündüğümüz programları gerçekleştirdik. Bu bağlamda Ermeni Soykırımı Senaryosu, Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 90.Yılında Kahramanmaraş, 95.Yılında Çanakkale Zaferi programlarıyla milli öneme sahip konuları gündeme taşıdık.

170. Yılında Tanzimat, Tahttan İndirilişinin 100. Yılında II. Abdülhamid, Tarihte 31 Mart Vak’ası gibi konferanslarla tarihimizde büyük bir ehemmiyete haiz konulara yer verdik.

Geçmişten Günümüze Filistin ve Kırgızistan’da Yaşanan Son Siyasi Gelişmeler isimli konferanslarımızla da Tarih Öğrencilerinin sadece kendi toprakları üzerindeki olaylarla değil, dünyanın her noktasında gelişen olayları takip etmesi ve güncel sorunlar hakkında bilgi sahibi olmasını hedefledik.

Prof. Dr. Suraiya Faroqhi gibi akademik anlamda dünyada otorite sayılan bir isme program yapıp üniversitemizde ağırlayarak, ne kadar ciddi ve prestijli bir kurum olduğumuzu göstermiş olduk.

Ayrıca yapmış olduğumuz programlarımızda Fatih Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmed İpşirli, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Vahdettin Engin, Beykent Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ürekli gibi Tarih Bölümümüzde vazife yapmış ve Tarih Bölümümüze hizmeti dokunmuş hocalarımızı ağırlayarak, Vefa’nın bir boza veya bir semt ismi olmadığını, değerlerimize sahip çıktığımızı göstermiş olduk.

Tarih Bölümü Sınıflar arası Futbol Turnuvası düzenleyerek, Tarih Bölümümüzde okuyan arkadaşların birbirleriyle tanışmasını ve kaynaşmasını tesis ettik.İstanbul’da Tarih okuyan bir öğrencinin muhakkak tarihin yaşandığı mekanları bilmesi gerekir dedik. Bu bağlamda uzman rehberler eşliğinde İstanbul içi Tarihi- Kültürel geziler düzenledik. Bunlar Tarih Bölümümüz Hocalarından Metin Ünver ile Dolmabahçe Sarayı Gezisi– Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan Hocamız rehberliğinde Yıldız Sarayı Gezisi ve Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun rehberliğinde Ayasofya Gezisi programlarını tertip ettik. Tarihi- Kültürel gezilerimiz İstanbul içi ile sınırlı kalmadı. Tarihimizde başkent olmuş 2 şehrimize Bursa ve Konya’ya geziler düzenleyerek, tarih-mekan olgusunu yaşamaya, tarihin yaşandığı mekanları bizzat görerek ve anlayarak öğrenmeye çalıştık.

1 yıllık yapacaklarımızı planlarken sizlerin görüşlerinden de istifade ettik. Kasım ayında düzenlediğimiz “Tarih Topluluğu Tanışma ve Yeni Dönem Faaliyetlerinin Tanıtımı” isimli program ile üyelik yenilemesi yaparak görüşlerinize başvurduk. Bunlar doğrultusunda izlemek istediğiniz filmler sorusuna en fazla cevap Sarıkamış Faciasını konu alan 120 isimli film idi. Ve bu filmin gösterimini de 23 Aralık günü gerçekleştirdik.

Hala bazı kimselere hayal olarak gelen, Topluluğumuzun faaliyetlerinin tanıtımının ve Tarih öğrencilerinin yazılarının yer aldığı “İstanbul Tarih Bülteni” isimli dergimizin 2 sayısını çıkardık. Yakında 3.sayısı sizlerle birlikte olacaktır. Bu dergimiz vasıtasıyla Tarih Topluluğumuzun yaptığı çalışmalar yurdun tüm noktalarına ulaştı. Yurdun farklı noktalarından, çeşitli üniversitelerin ve şahısların tebriklerini ve takdirlerini kazandık.

Ayrıca Dr. Hakan Erdem, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Teoman Duralı, Prof. Dr. Ahmet Kal’a, Doç. Dr. Ali Fuat Örenç, Gazeteci Lütfü Akdoğan, Prof. Dr. Fahameddin Başar, Doç. Dr. Arzu Terzi, Prof. Dr. Semavi Eyice gibi isimlerle röportaj gerçekleştirdik.

Üniversitelerde görev yapan öğrenci kulüpleri, öğrenci toplulukları yılda 3 4 faaliyet yapamazken bizler 1 sene içinde toplam 19 program yapmaya muvaffak olduk.Yapmış olduğumuz bu 19 faaliyette en ufak bir gürültü, şiddet ve kavganın olmaması; tüm üniversite gençliğine kavga olmadan da bazı işler yapılabilir mesajı vermiştir.
 
Dönemimizde yaptığımız çalışmalarla Tarih Topluluğunu bir marka haline getirdik.Tüm bu çalışmaları yaparken hiçbir menfaat, çıkar beklemeden “İnsanların en hayırlısı insanlara faydası olandır” hadis-i şerifine mazhar olmaya çalıştık. Tüm bu çalışmaları yapmaya mecburduk. Çünkü Mehmed Akif bize şöyle sesleniyordu;
“Sâhipsiz olan memleketin batması haktır;
Sen sâhip olursan bu vatan batmayacaktır.
Feryâdı bırak, kendine gel, çünkü zaman dar…
Uğraş ki: telâfi edecek bunca zarar var.”

Dönemimde bütün eleştiri oklarını şahsım üzerinde toplayarak Tarih Topluluğuna zarar gelmemesi için uğraştım. Çeşitli isnatlar, iftiralar ve ön yargılara maruz kaldık, fakat hiçbir zaman çatışmanın, gerginliğin tarafı olmadık. Çünkü bizim medeniyetimiz “incinsen de incitme” diye buyuruyor. Başkanlığım döneminde şahsım ve Tarih Topluluğuna yönelik çeşitli karalama kampanyaları, iftiralar, tehtidler oldu. Aldırmadan, yılmadan, usanmadan; inanç, azim ve aşk ile yolumuza devam ettik.

Tarih Topluluğunu, 1 yıllık süreçte gelen her teklife açık tutarak, tüm herkesi kucaklayan, Tarih Bölümü öğrencilerinin ve tarihe ilgi duyan herkesin buluştuğu, sevgi ikliminin hakim olduğu bir çatı haline getirdik.Yaptığımız faaliyetler sayesinde İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümünde okuyorum diye övünen arkadaşlarımıza rastladık. Çünkü bu bölümde okumak bir ayrıcalıktır, bir şereftir. Biz dönemimizde bunu hatırlatmaya çalıştık.

Yaptığımız her programda birçok zorluk ile karşılaştık, lakin şair Fuzuli misali “sevgilinin yolunda çekilen acı mukaddestir” diyerek, aşkımız olan Tarih Topluluğu için karşılaştığımız zorlukları mukaddes bildik.

Benim başkanlığım döneminde eksik olan yanlarımızı, bu görevi devir alacak arkadaşlarımızın tamamlayacağını düşünüyorum. Tarih Topluluğuna tüm öğrencilerin sahip çıkması gerektiğini, bu hizmet yarışının şahıslarla sınırlı kalmayıp, kurum olarak baki kalması gerektiğini hatırlatmak isterim. Görevi devir alacak bu arkadaşlarımıza destek vermemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum.

Başkanlığım döneminde yaptığımız programlarda bizleri yalnız bırakmayan tüm arkadaşlarıma, programlarımızda bizlere yardımını esirgemeyen hocalarımıza, Tarih Topluluğu Yönetimindeki tüm değerli arkadaşlarıma, başta Erman Turgut olmak üzere Cüneyt Tepe, Harun Korkmaz, Mehmed Yıldırım, Feyzullah Uyanık, Ensar Karagöz ve ismini sayamadığım diğer kıymetli kardeşlerime en kalbi duygularla teşekkürlerimi sunuyorum.

Başarılı olup olmadığımızı en güzel değerlendirecek olanlar, sizlersiniz…

Tüm bu güzellikleri yaşattığı için Rabbime şükrediyorum. Şahid Ol Ya Rab diyorum.

NOT: Tarih Topluluğu tarihinde İbrahim Akkurt Dönemi kapanırken yeni başkan dönemimizin son programı olan, 20 Mayıs Perşembe 2010 günü 15:00’de Edebiyat Fakültesi Kurul Odasında yapacağımız “PROF. DR. FERİDUN EMECEN İLE İSTANBUL’UN FETHİ” isimli programımız sonunda sizlere açıklanacaktır.


İbrahim AKKURT

http://istanbultarih.com/haberprint/tarih-toplulugunda-ibrahim-akkurt-donemi-sona-erdi-169.html