Yavuz Sultan Selim Han Sevgisi Meydanları Doldurdu

Anma Programları 10 Ekim 2011 10:15
Videoyu Aç Yavuz Sultan Selim Han Sevgisi Meydanları Doldurdu
A
a

Tarihine Sahip Çıkanlar Platformu tarafından organize edilen “Tevazunun ve Cesaretin Sultanı Yavuz Sultan Selim Han vefatının 490. Yıldönümünde Kabri başında anılıyor” isimli programa katılım çok yüksekti.

26 Eylül 2010 Pazar Günü 13:30’da başlayan anma programına üniversite öğrencilerinin, araştırmacıların ve halkın katılımı üst düzeydeydi. Programa Osmanlı Hanedanı adına Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın torunlarından Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu ve Dulkadiroğlu Beyliğinden Hakan Türker Dulkadiroğlu da katılımcılar arasındaydı.

Anma programı İstanbul Üniversitesi İlahiyat Bölümü mezunu Hafız Yavuz Altun’un Kur’an- ı Kerim tilaveti ile başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından programda sırayı Tarihine Sahip Çıkanlar Platformu Başkanı İbrahim Akkurt’un konuşması yer aldı. İbrahim Akkurt’un konuşmasından bazı başlıklar şunlardır;

Tarihine Sahip Çıkanlar Platformu olarak daha önce 2 anma programı tertip ettik. Bunlar 10 Şubat 2009 ve 10 Şubat 2010 tarihlerinde düzenlemiş olduğumuz Cennetmekan Sultan 2. Abdülhamid Han’ı anma programları idi. Bugün ise Cesaretin ve Tevazunun Sultanı Yavuz Sultan Selim Han’ı anmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

1512 ile 1520 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin 9. padişahı olarak 8 yıl boyunca Osmanlı Devletine ve milletine hizmet eden Yavuz Sultan Selim Han, saltanat yıllarında;

  • Babası İkinci Bayezid’i Veli Han’dan devralmış olduğu devlet topraklarını üç katına çıkarmıştır.

  • Döneminde yaptığı seferler neticesinde devlet hazinesi sonuna kadar dolmuş idi.

  • İttihad-ı İslam (İslam Birliği) yolunda büyük bir ciddiyet ile çalışmış. Bu uğurda adeta gecesini gündüzüne katmıştır.

  • Önderimiz, Rehberimiz, Müjdecimiz, Peygamber Efendimiz (a.s) kendisine rüyada Mekke ve Medine’nin anahtarını teslim etmiş ve bu müjde üzerine kutsal toprakları Osmanlı topraklarına dahil etmiştir.

  • Mısır’a giderken müthiş çöl sıcağında ilerlerken yönlerini yine Hz. Peygamber tayin etmiş ve uçsuz bucaksız çölde kendisine rehber olmuştur.

  • Kendisi için söylenen Hakimü’l Harameyn (Mekke ve Medine’nin hakimi) ünvanını kabul etmeyip; “Hayır biz oraların ancak hizmetkarı oluruz” diyerek kendisine Hadimü’l Harameyn sıfatını uygun görmüştür.

  • Halifeliği alıp İstanbul’a geldiğinde halkın kutlamalar hazırlandığını duymuş ve kıyafet değiştirip sarayına gizlice girmiştir. Sebebini soran Veziri Hasan Can’a; “Fanilerin zafer alkışları bizi bir an nefsimize mağlup eder ve bu helakımız olur” demiştir.

Bu misalleri rahatlıkla çoğaltabiliceğimiz olayların faili Yavuz Sultan Selim Han’ı anmak için bizler bugün burada toplandık. Tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de bazı şahıslar Yavuz Sultan Selim Han aleyhinde bir takım sözler sarf etmektedirler. Bu şahıslar da Yavuz Sultan Selim Han’ı ve onun icraatlarını önyargısız, objektif kaynaklardan okudukları takdirde Yavuz Sultan Selim Han’ın maneviyat ikliminden tad alacak, o iklimden istifade edeceklerdir.

Tertip Heyeti adına; programımıza destek veren; İstanbul Üniversitesi Tarih Topluluğuna, İstanbul Kültür Elçileri Grubuna, Yıldız Teknik Üniversitesi Tarih ve Medeniyet Kulübüne, Eyüb Sultan Gönüllülerine ve ismini burada zikredemediğim tüm herkese şükranlarımı sunuyorum.

İbrahim Akkurt’un konuşmasından sonra sırayı selamlama konuşması yapmak üzere Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu aldı. Kayıhan Osmanoğlu yaptığı konuşmada: “Öncelikle bu güzel programın düzenlenmesinde emeği geçen ve bu program için bir araya gelen tüm herkese teşekkürlerimizi sunuyorum. Allah hepinizden razı olsun.”. Kayıhan Osmanoğlu’ndan sonra söz alan Hakan Türker Dulkadiroğlu ise ”Çok muhterem kardeşlerimize atalarımızın, ecdadımızın hatırasını yaşattıkları için çok teşekkür ediyoruz. Sizlerin de burada vefa örneği göstererek ecdadınıza sahip çıkmanızdan dolayı teşekkür ediyoruz. İnşallah nice nice organizasyonlarla sevgili kardeşlerimiz de ecdadımızın hatırasını yaşatacaktır. Dualarınızı eksik etmeyin” dedi.

Selamlama konuşmalarının ardından program, Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan’ın yaptığı konuşma ile devam etti.

Süleyman Zeki Bağlan, konuşmasında tarihi kaynaklardan Yavuz Sultan Selim Han ile alakalı bilgiler, şahsiyeti ve icraatlarını konu alan bilgiler verdi. Yavuz sultan Selim Han döneminde vuku bulan Çaldıran Savaşı, Mercidabık ve Ridaniye Savaşları ile ilgili teknik malumatlar da aktardı. Süleyman Zeki Bağlan, Yavuz Sultan Selim Han döneminde cereyan eden hadiseleri yorumlayarak dinleyenlere adeta mini bir tarih dersi verdi.

Süleyman Zeki Bağlan’ın konuşmasındna sonra Lise Talebesi Bünyamin Koç’un, Meşhur Edebiyatçımız Yahya Kemal Beyadlı’nın Yavuz Sultan Selim Han’ın vefatı ile ilgili yazmış olduğu şiiri okudu. Programda son olarak sırayı Yavuz Sultan Selim Han’ın ruhu için okunan hatimlerin duasının yapılması yer aldı. Şefkat Dergisi Editörü Dr. Hikmet Atan’ın yapmış olduğu hatim duasının ardından program, Yavuz Sultan Selim Han’ın hayatının, dönenme ilişkin bilgilerin ve cami ile ilgili bilgilerin yer aldığı kitapçığın dağıtımı ve yapılan ikram ile son buldu.

Program sunucusu Ahmet Melik Ünal: “Bu tür programlarımız devam edecektir” diyerek yeni programların müjdesini verdi. Katılımcıların tarihi bir atmosfere girdiği bu program büyük beğeni topladı.

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

duyurular DUYURULAR
editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

İstanbul'dan Dünya'ya Tarih'in İzinde