Tarihi evleri ve kültürel birikimiyle medeniyetler şehri Safranbolu Gezi Notları
"Osmanlı Coğrafyasına Yolculuk" ismiyle başlattığımız şehir dışı gezilerinde 9 Ekim Pazar günkü yolculuğumuz tarihi yapısını yıllardır muhafaza edebilmiş UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesinde yer alan Safranbolu idi. Her zaman olduğu gibi İstanbul'dan çıkarken kalkış noktalarından katılımcılar alındıktan sonra yol üzerinde bir mekanda mola vererek adeta bir piknik havasında kahvaltı ikramı ile gezimiz başlamış oldu. Araç içerisinde Dernek Başkanı İbrahim Akkurt ve Gezi Sorumlusu Ahmet Melik Ünal Beylerin gezi hakkında bilgilendirmesi ile yolumuza devam ettik ve öğlene doğru menzilimiz olan Safranbolu'ya vardık.
Şehre girer girmez adeta tarihi bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Tarihçi Mehmet Kütükçüoğlu'nun rehberliğinde gezimize ilk olarak bölgeye gelen yörüklerin oluşturduğu tarihi Yörük Köyü'ne geçtik. Yörüklerin tarihi, bölgeye gelişleri, yerleşmeleri ve tarih boyunca bölgeye olan katkılarını dinledikten sonra köyün tarihi şirin evleri arasında gezimizi devam ettirdik. Sipahioğlu Konağı'nda Hz.Ali'nin anısını ve sanatsal izlerini göreceğimiz duvar işi süslemelerini görme imkanımız oldu. Yörük Köyü sonrası Hıdırlık Tepesi'ne geçtik. Burada Hıdır Baba Türbesini, Şeyhül Etibba Dr.Ali Yaver ve Hasan Dede Türbelerini ziyaret ettikten sonra Hıdırlık Tepesinden Tarihi Safranbolu'yu panoramik bir şekilde görüp şehir hakkında rehberimizden bilgi aldık.
Çarşı içinden geçerek Sadrazam İzzet Mehmet Paşa Camii, Köprülü Mehmed Paşa Camii, tarihi güneş saati hakkında bilgi aldıktan sonra soluklanmak ve Safranbolu'nun yöresel lezzetlerinden olan lokumu tatmak üzere lokumcuya girdik. Burada yöresel gazoz ve lokum ikramından sonra 7 dk'lık Safranbolu Tanıtım klibini izledik. Kısa bir serbest zaman akabinde Tokatlı Kanyonu'na giderek Cam Teras'ı görmek ve burada bol bol fotoğraf çekilme imkanımız oldu. Tokatlı Su Kemeri'ni de gördükten ve hakkında bilgi aldıktan sonra İstanbul yoluna revan olduk.
Safranbolu gezimizde öğrendiğimiz bilgileri sağlamlaştırmak için bir İstanbul Tarih klasiği olan bilgi yarışmasına başlıyoruz. Bayağı çekişmeli olan yarışma sonunda 3 kitap hediyesi ile katılımcılardan şanslı olanlar heybesini doldurmuş oldu. Tarih, kültür ve keyif dolu bir geziyi yaşattıkları için İstanbul Tarih ve Kültür Derneğine ve kıymetli yöneticilerine teşekkür ederiz.