SÜLEYMANİYE'DEKİ MEZAR TAŞI NE SÖYLÜYOR?

Araştırma-İnceleme 28 Haziran 2017 11:32
Videoyu Aç SÜLEYMANİYE'DEKİ MEZAR TAŞI NE SÖYLÜYOR?
A
a

Süleymaniye Camii'yi ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı yerlerden birisi de camiinin ön kısmında yer alan Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Muhammed Zahid Kotku, Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevi gibi önemli şahsiyetlerin kabirlerinin bulunduğu külliyenin haziresidir.

Devlet ricali ve ulemadan önde gelen kişilerin yanı sıra birbirinden ilginç hikayelerin taşa işlendiği mezar taşlarına da rast gelirsiniz. Şüphesiz hazirenin en ilgi çeken mezar taşlarından birisi de gelin duvağı ve dalından koparılmış gül motifinin işlendiği mezar taşıdır. 

Caminin mihrap duvarının önünde yer alan bu ilginç mezar taşı Selanik eşrafından Mustafa Fevzi Bey'in 17 yaşında vefat eden kızı Fatıma Müşerref Hanım'a aittir. 1,47 m. yüksekliğinde baş şahidesinin üzerine celi talik hatla yazılan 11 satırlık kitabesinde;
Ey za'ir şu taşın altında yatan genç
Kızların en pak ve afif ve en zeki
Ve en güzellerinden biriydi heyhat
Ecel onu on yedi yaşında şu gördüğün
Toprağa serdi yegane emeli olduğu
Ailesinin kalbgahından mevtin
Henüz pek taze iken kopardığı bu nadide
Çiçek nur-ı zeka ve malumat ile mümtaz
Hüsn-i ahlak ve namusa mücessem misal
idi ruh-i masumun için Fatiha
Fi 13 Kanun-i Sani sene 1325 (26 Ocak 1910) 
Yevm-i Çarşamba ibareleri yazılıdır.


Doç.Dr.Ali Rıza Özcan, İstanbul'un 100 Mezar Taşı isimli kitabının 141-142. sayfalarında bu anlamlı mezar için şu ifadelerde bulunmaktadır.

"Süleymaniye Camii haziresinde, caminin mihrap kısmı önünde, hazireye girişte soldaki ağacın altında bulunan mezarlar içerisinde tasarımıyla en dikkat çeken mezarlardan birisidir. Yüksek bir kaide üzerine altı sütunun taşıdığı ve sanduka kısmını fiyonklarla birbirine bağlanmış çiçeklerin sardığı mermer lahtin üstünde üstünavi baş taşı ve ayak taşı şahideleri bulunmaktadır. Baş taşı silindir gövdenin üzerine örtülmüş bir duvak şeklindedir. Kumaş kıvrımları o kadar ustaca işlenmiştir ki, kumaş taşın üstüne örtülmüş ve sonra taşlanmış gibidir. Bunun hemen altında ise, üç adet gülle fiyonk yapılmış, iki ucu aşağı sarkan kalın bir kurdela göze çarpar.Ayak taşı üzerinde bulunan kırılmış gül dalı ise gül fidanı gibi genç yaşta vefat eden Fatma Müşerref Hanım'a işaret etmektedir.


Mezarın ayak taşı tarafındaki kaide üzerinde mezar ustasının adı yazılıdır. P.C.Pascalidi adlı Rum bir usta tarafından yapılan mezar, usta imzası taşıması açısından da önem arz etmektedir."


Bizim anlayışımızda her kadın bir gonca güldür ve her kadının vefatı o gonca gülün kırılmasıdır. Hülasa mezar taşlarında ne hikayeler, ne semboller gizli. medeni,yetimizi keşfe var mısınız...

 
1000
icon
Fuat Bandanoglu. 1 Ocak 2022 13:51

Süper bir abide olmus. Osmanlinin ne kadar adil ve tavizkar oldugunu gösteriyor, genç bir fidan ićin ayrilan yer ve mesaj tasinin Ustashi Osmanli tebasi.

0 0 Cevap Yaz
duyurular DUYURULAR
editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

İstanbul'dan Dünya'ya Tarih'in İzinde