İbrahim AKKURT

Lisans ve Yüksek Lisansını İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Kapadokya Üniversitesi Turist Rehberliği bölümlerinden mezun oldu Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümünde Doktora eğitimine devam etmektedir. Marmara Üniversitesi ve Medipol Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak dersler vermektedir. “Fatih Tarih Envanteri”, “Çanakkalepedia”, “Keşf-i İstanbul Gezileri”, “İstanbul'un Tarihi Mezarlıkları, Hazire, Kabir ve Türbelerinin Envanter Projesi”, “Yürü Keşfet İstanbul Projesi” lokasyon tabanlı Tarih, Kültür ve Turizm uygulaması, “Osmanlı Kültürel Mirası İzinde Medeniyetimize Yolculuk” Projesi, “İstanbul Tekkeleri Envanter Projesi”, “Zeytinburnu İlçesi’nin Tarihi Mekanlarının Tanıtım Tabelalarının Hazırlanması Projesi”, “Kültür Bakanlığı Tarihi Yarımada İmar Planı” Projelerinde “Tarihçi, Danışman ve Yazar” olarak görev almıştır. "İstanbul Tarih" ve "Tarihçe" Dergileri ile www.istanbultarih.com isimli internet sitesinin İmtiyaz Sahibi ve yazarıdır. “Fetvanın Gücü - Şeyhülislam Hasan Hayrullah Efendi”, “İstanbul'un 100 Sultan İkinci Abdülhamid Han Eseri", “Bakıp da Göremediklerimizle İstanbul” ,"Veziriâzam Davud Paşa ve Külliyesi", "Geçmişten Günümüze Bahçelievler" isimlerinde beş kitabı bulunmaktadır. TV ve Radyo programlarının yanı sıra, tarih alanında farklı konularda yurtiçinde ve yurtdışında seminerler vermekte, Bölgesel-tematik içerikli gezilerde rehberlik yapmakta, Tarih alanında projelerde danışmanlık hizmeti vermektedir. Akkurt, 33 ülke ve 130'a yakın şehirde tarih-kültür-medeniyet anlamında gezi ve incelemelerde bulunmuştur.

Osmanlı Dönemi’nde Yönetimin Meşrulaştığı Mekan, Cülus Yolu

Osmanlı saltanat gelenekleri içinde, padişahların tahta oturduktan sonra Eyüb Sultan Türbesi’nde kılıç kuşanması ve bu vesileyle düzenlenen kılıç alayı önemli bir yer tutar.

9 Aralık 2016 09:12
A
a

Osmanlı kaynaklarında “Taklîd-i Seyf” olarak anılan kılıç kuşanma uygulamasının, İstanbul’un fethini müteakip Fatih Sultan Mehmed tarafından Eyüb Sultan Türbesi’nin ve külliyesinin inşa ettirilmesiyle (1453-1459) başlatıldığı, Sultan Fatih’e Şeyh Akşemseddin tarafından bu türbede kılıç kuşatıldığı yaygın bir kanaattir.
Sultan Birinci Ahmed “Taklîd-i Seyf(kılıç kuşanma) merasimi tesbit edilmiş” ilk Osmanlı padişahıdır. Nitekim Zübtetü’t-Tevârîh isimli eserde Birinci Ahmed’in cülûsunu (1603) izleyen kılıç kuşanma merasimi oldukça ayrıntılı biçimde tasvir edilmektedir:


“Padişah Eyüb Sultan’a deniz yoluyla ulaşmış, o tarihte “İmam İskelesi” olarak anılan Bostan İskelesi’nden karaya çıkmış, muhtemelen, bugünkü adı “Bostan İskelesi Sokağı” olan sokağı izleyerek at üzerinde türbeye kadar gitmiş, “hüsn-i edeble” türbeyi ziyaret ettikten sonra türbeyle cami arasındaki avluya geçerek burada Şeyhülislâm Ebû’l-Meyâmîn Mevlânâ Mustafa Efendi eliyle kılıç kuşanmıştır. Törenden sonra padişah ata binerek Edirnekapı’dan şehre girmiş, ecdâdının türbelerini ziyaret ettikten sonra saraya dönmüştür.”



Törenler Fatih Sultan Mehmed’den itibaren geleneksel olarak Eyüb Sultan’da yapılmıştır. Eyüb Sultan’ın mekân olarak seçilmesi, bir yandan Hz. Eyyüb El Ensari gibi İslâm Tarihinde yüksek bir makama sahip yüce bir kişinin Allah katında; yaşarken dua ve yardımına, ölünce ahirette şefaatine mazhar olmak, hükümdarlığını O’nun manevi huzurunda, manevi şahitliği ve belgelemek amacını taşıdığı kadar, diğer yanda da yasama, yürütme ve hükmetme erkini din duygusu ile besleyerek, toplum üzerindeki saygınlığı en üst düzeyde tutabilmek amacına dayanmaktadır. Ayrıca kılıç kuşatan kişilerin dönemin önde gelen uleması veya Nakîbü’l Eşrâf Efendi (Peygamberimizin soyundan gelen kişilerin önderi), yahut Şeyhülislâm olması da bu amaca güçlü bir şekilde ulaşılmasını sağlayan unsurlar olmuşlardır. Örneğin Emir Buhari Hz. Sultan İkinci Murad’a, Akşemseddin Hz. Sultan Fatih’e, Üsküdarlı Aziz Mahmud Hüdayi Hz. Sultan Dördüncü Murad’a, Nakibü’l Eşrâf Kazasker Abdürrahim Efendi Sultan Abdülmecid’e, Şeyhülislam Hayrullah Efendi  Sultan İkinci Abdülhamid’e ve nihayet Bingazi’den bir denizaltı ile İstanbul’a gelen Sünusi şeyhi Seyyid Ahmed de son padişah Altıncı Mehmed Vahdeddin’e kılıç kuşatmışlardır. Padişahlara; Hz. Muhammed’e, Hz.Ömer’e ve Halid Bin Velid’e ait kutsal emanetler (Emânât-ı Mukaddese) arasında bulunan kılıçlarla, Osman Gazi, Fatih ve Yavuz Sultan Selim’e ait kılıçlar kuşatılmıştır. Padişahlardan tek başına İslâm ulularının kılıçlarını kuşananlar olduğu gibi, bunların yanı sıra atalarının kılıçlarını da dâhil ederek iki kılıcı bir arada kuşananlar da olmuştur.



Sonuç olarak Taklid-i Seyf(kılıç kuşanma) konusunda;  din için, devlet için, millet için felsefesini bütün bir Eyüb Sultan bölgesini kutsal bir mekân haline getirerek ilan eden, Devletin ve padişahın güç, kudret ve hükümranlığını topluma kabul ettirerek, yönetenle yönetilen arasında kurulan saygın bir bağ ve hatta daha da ötesi kutsal bir antlaşmadır diyebiliriz.

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

duyurular DUYURULAR
editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

İstanbul'dan Dünya'ya Tarih'in İzinde