Kadim Mabed Ayasofya’nın İzinde

İstanbul Gezileri 1 Ekim 2023 16:11
Videoyu Aç Kadim Mabed Ayasofya’nın İzinde
A
a

İstanbul Tarih ve Kültür Derneği ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliğinde Tarihçi Yazar İbrahim Akkurt rehberliğinde 1 Ekim 2023 Pazar günü tarih severler Ayasofya Medresesi’nde bir araya geldi.

Dünya Mimarlık Tarihi’nin günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış en önemli yapılarından Ayasofya, muhteşem mimarisi, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden dünyanın sayılı eserlerinden birisi kabul edilmektedir. İstanbul’un en kıymetli hazinelerinden sayılan Ayasofya’nın tarihi, mimarisi, kültürel ve siyasi yönlerini öğrenmek için tertip edilen “Ayasofya’ya Nüfuz Etmek” isimli program için katılımcılar yoğun yağmur yağışına Ayasofya’ya akın ettiler.
 


“Kadim Mabed Ayasofya’nın 1500 Yıllık Hikayesi” başlıklı sunumuyla Ayasofya’nın tarihi, sanat tarihi, siyasi tarihi, mimari yönleri hakkında bilgi veren Tarihçi Yazar İbrahim Akkurt: “Ayasofya uçsuz bucaksız bir derya, büyük bir mektep, bizler de bu mektebin öğrencileriyiz. Her ayın ilk Pazar günü bu deryadan nasiplenebilmek için 30 ar kişilik gruplar ile Ayasofya’ya Nüfuz Etmeye çalışacağız. Bu imkanı sağladıkları için Ayasofya Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun hocamıza ve Fatih Sultan Mehmed Vakıf Üniversitesi idaresine müteşekkiriz.” dedi.   
 

Sunumdan sonra Medrese bahçesinde verilen ikramlar ile programa devam edildi. İkram sonrası Ayasofya Medresesi, Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerifi, Sıbyan Mektebi, Muvakkithane, Padişah Türbeleri, Sebiller, Şadırvan, Güneş Saatleri, İmaret, Hünkar Kasrı gibi Ayasofya Külliyesi’ni oluşturan yapılar hakkında yerinde bilgiler verildikten sonra program nihayete erdi.
 

Tarihçi Yazar İbrahim Akkurt rehberliğinde her ayın ilk Pazar günü 09:00 – 12:30 saatlerinde gerçekleşecek “Ayasofya’ya Nüfuz Etmek” programlarının ikincisi 5 Kasım 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek olup, geziye kayıtlar 23 Ekim Pazartesi günü ilan edilecektir.
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

duyurular DUYURULAR
editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

İstanbul'dan Dünya'ya Tarih'in İzinde