Kürşad Destanı'ndan 15 Temmuz Destanı'na Tarih Ve Şiir

Etkinlikler 25 Nisan 2017 11:40
Videoyu Aç Kürşad Destanı'ndan 15 Temmuz Destanı'na Tarih Ve Şiir
A
a

İstanbul Tarih ve Kültür Derneği tarafında organize edilen “Kürşad Destanı'ndan 15 Temmuz Destanı'na TARİH VE ŞİİR” programı 13 Nisan Perşembe günü Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde coşkulu bir kalabalığın katılımı ile gerçekleştirildi.

İBB Orkestralar Müdürlüğü Mehteran Takımı tarafından icra edilen Mehter Gösterimi ve ikram'ın ardından  programın icrasına geçildi. Mehter Gösterimi esnasında salonu dolduran kalabalık coşku ile eşlik etti.
 
Program Ayasofya Camii İmam Hatibi Önder Soy Hocaefendi'nin şehid ve gazilerimizin ruhuna Kur'an-ı Kerim  tilaveti ve hep birlikte okunan İstiklal Marşı ile başladı. İstiklal Marşı sonrası kürsüye gelen İstanbul Tarih ve Kültür Derneği Başkanı Tarihçi İbrahim Akkurt'un açılış ve selamlama konuşmasından öne çıkan başlıklar şunlardı:


 
"Geçmişi insanlık tarihi kadar kadim, köklü ve güçlü bir tarihin varisleriyiz. Tarihin her döneminde adından gururla bahsedilen, insanlığın yüz akı bir medeniyetin mensuplarıyız.

15Temmuz 2016 gecesi şahid olduğumuz ihanet ve işgal girişimi, aziz milletimizin feraseti, iradesi ve bağımsızlık arzusu karşısında akamete uğramıştır. Hürriyet, istiklal, vatan sevgisi ve bağımsızlığın timsali milletimiz, sadece 15 Temmuz gecesi değil, tarihin her döneminde kahramanlık destanlarına imzasını atarak cihanı kendisine hayran bırakmıştır. Nefsinden ziyade neslini düşünen,  hesabi değil hasbi davranarak yeryüzünde adaletin tecelli etmesi namına zevkinden ve rahatından feragat eden ecdadımızın bu mirasını çok iyi öğrenmeli ve gelecek nesillere layıkıyla aktarabilmeliyiz. Merhum Mehmed Akif ecdadın fedakarlığına şu mısralar ile vurgu yapmaktaydı;



Ecdadını, zannetme, asırlarca uyurdu; 
Nerden bulacaktın o zaman eldeki yurdu? 
Üç kıt'ada, yer yer, kanayan izleri şahid:
Dinlenmedi bir gün o büyük nesl-i mücahid


İstanbul Tarih ve Kültür Derneği olarak; Tarih-Kültür-Şahsiyet-Medeniyet bağlamında bu zamana kadar icra ettiğimiz İstanbul Medeniyeti Tarih Gezileri, Osmanlı ve Gönül Coğrafyamıza Yolculuk Gezileri, Anma Programları, Dersaadet Sohbetleri, Aliya İzzetbegoviç ve Semavi Eyice Okumaları, Web sitemiz, dergi ve diğer yayınlarımızın yanı sıra  bu yıl "Tarih ve Şiir" isminde toprağa yeni bir fidan vererek  filizlenmesi ve geleneksel hale gelmesini ümid ediyoruz." sözleriyle katılımcıları selamladı.


 
Seslendirme Sanatçısı Nur Haktan’ın sunuculuğunu yaptığı programda, açılış konuşmasının ardından tarihine sevdalı öğrenciler tarihi hadiseler ile ilgili öne çıkmış şiirleri seslendirdiler.
 
Yusuf Tuna'nın yazmış olduğu "Sakın Unutmayın Kürşad Adlı Çeriyi" isimli şiirin seslendirilmesiyle  ile başlayan programda; Mekke'nin Fethi'nden Malazgirt Zaferi'ne, Kudüs'ün Fethi'nden İstanbul'un Fethi'ne, Çaldıran Zaferi'nden Mohaç Zaferi'ne, Çanakkale Destanı'ndan Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Destanı'na ve son destanımız olan 15 Temmuz Destanı'na dair şiirler öğrenciler tarafından yorumlandı.


 
10 farklı şiirin seslendirildiği, tarih ve şiir ikliminin hâkim olduğu programda, dinleyiciler zaman zaman duygusal anlar yaşadılar. Özellikle Şair Ekrem Elmas'ın kendi yazmış olduğu "Adım Kahraman" şiiri, 15 Temmuz Gazisi Mesud Akyüz'ün seslendirdiği "15 Temmuz Destanı"  dinleyiciler üzerinde büyük etki uyandırdı.


 
Şiir Gecesi, protokol tarafından şiir seslendiren öğrencilere plaket takdimi, fotoğraf sanatçısı Cemil Şahin'in enfes fotoğraflarının takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.


 
Program sonrasında katılımcılara gecede okunan şiirlerin yer aldığı “Şiir Gecesi Kitapçığı” hediye edildi.
 

Abdülhamid döneminde törenler
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

duyurular DUYURULAR
editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

İstanbul'dan Dünya'ya Tarih'in İzinde