31 Mart Vak’ası yakın tarihimizde ismi hala tam olarak konulamamış, kaynağı ve teşhisi net çizgilerle belirtilememiş bir konudur. Akademik anlamda fazla konuşulmayan ve anlaşılması elzem olan bu konuyu iki değerli ilim adamıyla konuştuk.
İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmed Ali Beyhan Ve Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdeddin Engin konuşmacılarımızdı.
Misafir olması hasebiyle ilk sözü Prof. Dr. Vahdettin Engin hocamız aldı. 31 Mart Hadisesini önemli ayrıntılarıyla anlatan, 31 Mart’ı hazırlayan ve dönemin şartlarını dinleyicilere sunan Prof. Dr. Vahdettin Engin, tarihi olayları dönemin şartlarına göre değerlendirmemiz gerektiğini söyledi.
Programımızın ikinci konuşmacısı ise Prof. Dr. Mehmed Ali Beyhan idi. Sultan II. Abdülhamid Dönemi hakkında bazı önemli malumat aktaran Beyhan, 31 Mart Hadisesi etrafında cereyan eden olayları, öne çıkan şahsiyetlerin hallerini masaya yatırdı. Prof. Dr. Mehmed Ali Beyhan hocamız “31 Mart Vak’ası gibi önemli bir konuyu tam da 101. yıldönümü olan bir günde bir konferans tertip edip masaya yatırdıklarından dolayı Tarih Topluluğu’na teşekkür ediyorum” sözleriyle bitirdi.
Sultan II. Abdülhamid Dönemi hakkındaki çalışmalarıyla tanınan bu iki değerli bilim adamından, Prof. Dr. Mehmed Ali Beyhan hocamızın “Sultan II. Abdülhamid Devri Hafiye Teşkilatı ve Jurnaller” isimli çalışması ve Prof. Dr. Vahdettin Engin hocamızın da “II. Abdülhamid ve Filistin” kitaplarının yakında yayımlanacağını bildirmek isteriz.
Program; hocalarımıza plaket takdimi ve katılımcılarla toplu fotoğraf çekilmesinin ardından son buldu.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...