Prof.Dr.Haluk Dursun Okumaları

Kitap Okumaları 24 Ocak 2022 13:45
Videoyu Aç Prof.Dr.Haluk Dursun Okumaları
A
a

Bir İstanbul aşığı olan Merhum Prof.Dr.Haluk Dursun kitaplarının tahlili ve İstanbul kültür tarihi üzerine tartışmaların yapılacağı İstanbul Tarih ve Kültür Derneği'mizin düzenlediği Haluk Dursun Okumaları başlıyor.

PROJENİN AMACI 
Ülkemizin son yıllarda kültürel kalkınmasında önemli rol oynamış Prof. Dr. Haluk Dursun, yazmış olduğu eserlerinde; tarih-kültür-medeniyet başkenti İstanbul’un ve kültür dünyamızın izlerini takip etmektedir. 

“İstanbul üzerinden kazandırılacak; şehri tanıma, kültürel mirası koruma bilinci, kültürel etkinlikler yapma ve katılım alışkanlığı yani bir bütün olarak şehir kültürü edinme, ülkemiz açısından müthiş bir kültürel dönüşümün habercisi olacaktır. Çünkü değer yaratıcı ve dönüştürücü olan, eğitimli insandır.” diyen merhum Haluk Dursun’un eserlerini OKUMA gruplar halinde analiz ederek, O’nun gözünden kültür ve gönül coğrafyamıza yolculuk yapmak hedefimizdir.


PROJENİN UYGULAMASI 

 Prof. Dr. Haluk Dursun Okuma Grubu Toplantıları ayda 1 kez olacak olup, ayda 1 kitap bitirilecektir. 
 Kitap Analiz Toplantısına Tarihçi-Yazar İbrahim Akkurt moderatörlük yapacaktır.
 Katılımcılar kitapla ilgili aldıkları notları, katıldıkları veya itiraz ettikleri bölümleri konu bütünlüğü içerisinde paylaşacaktır. 
 Okuma grubu toplantıları zoom üzerinden yapılacaktır.
 Okuma Grubu toplantılarının olacağı tarihler; 21 Şubat, 21 Mart, 18 Nisan, 23 Mayıs, 20 Haziran


KATILIM ŞARTLARI 

 Katılımcılar kitap okuma alışkanlığı olan kişilerden seçilecek olup, Kontenjan 15 kişi ile sınırlıdır. 
 Katılımcılar, kitaplar ile ilgili sunum hazırlayacaklarını belirtirler. 
 Katılımcılar verilen kitabı okumakla yükümlüdür, okunmaması durumunda ve disiplinsiz davranışlarından dolayı projeden çıkartılabileceklerdir. 
 Kitap Analiz Toplantılarına 2 kez mazeretsiz katılım sağlamama durumunda katılımcının kaydı silinecektir.
 Okunacak kitaplara sahip olanların herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur. Katılımcıların kitapları kendilerinin temin etmesi gerekmektedir. Katılım Ücretsizdir, kayıt olmanız yeterlidir.

PROJE KAPSAMINDA OKUNMASI PLANLANAN KİTAPLAR:

    Boğaziçi'nde Kırk Yılım
    İstanbul'da Yaşama Sanatı
    Tuna Güzellemesi
    Nil'den Tuna'ya Osmanlı
    Gençlerle Hayat Bilgisi / Haluk'un Defteri 




KATILIM VE KAYIT İÇİN LİNKİ TIKLAYIP, FORMU DOLDURABİLİRSİNİZ.

https://docs.google.com/forms/d/1rWo4WeMYPNz1c8ha5QI8EAmhelIqfoHJCmD1cu01pGo/edit



 
Boğaziçi’nde Kırk Yılım

“Boğaziçi dünyadaki en güzel manzaralı yerlerden biridir. Bunda hiç şüphe yoktur. Yüzyıllar boyunca insanların bütün hoyratlığına, kabalığına, saldırılarına rağmen kendisini kısmen de olsa koruyarak doğal güzelliğini cömertçe bize sunmaya devam etmektedir. Eski bir tabir vardır: ‘Cami yıkılsa da mihrap yerinde kalır!’ İstanbul ne kadar kötü kullanılırsa kullanılsın, şehrin mihrabı olan Boğaziçi hâlâ ve her şeye rağmen güzeldir.” Haluk Dursun, Boğaziçi’nde Kırk Yılım’da daha küçük bir çocukken Naima Sultan Yalısı’nda geçirdiği bir geceyle başlayıp ömrü boyunca süren Boğaziçi sevgisini samimi ve zarif bir üslupla dile getiriyor. Boğaziçi’yle ilgili deneyimlerini, hatıralarını, duygularını süzerek yazdığı bu denemenin merkezine “Boğaziçi’nde Yaşama Sanatı”nı yerleştiriyor. Boğaz’ın insanlarını, balıklarını, kuşlarını, ağaçlarını, şarkılarını sevgi ve heyecanla anlatıyor. Boğaziçi medeniyetine dair bilgi birikimini yaşamından kesitlerle birleştirerek Boğaz’da yaşam zevkine okuyucularını da ortak ediyor.


İstanbul’da Yaşama Sanatı

"İstanbul'da yaşayıp da bir türlü İstanbullu olamayanları, bir türlü yaşayamayanları hiç anlayamadım," diyen Haluk Dursun İstanbul'da Yaşama Sanatı ile İstanbul'u yaşamak isteyenlere rehber bir kitap sunuyor. İstanbulluların, İstanbul’u sevmesi için tanıması, geçmişteki önemini ve tarihî güzelliklerini bilmesi gerekir. Yeni İstanbullu, eski hemşehrilerinin nasıl yaşadığını, hangi güzellik ortamı içinde bulunduğunu görüp tadamamış olsa bile, en azından duyabilmeli, öğrenebilmeli ve imrenebilmelidir. Günümüzde, maalesef artık kalmayan ortak İstanbul kültürü, ancak ortak İstanbul tarih bilinciyle oluşturulabilir. Bu çalışma Batılıların tabiriyle “bir şehirde yaşama sanatı”, bizim eski tabirimizle, şehrin hususiyetini anlatan bir “şehrengiz” özelliğindedir.


Tuna Güzellemesi

Yahya Kemal, ısrarla “Türk’ün gönlünde dağ varsa Balkan’dır, nehir varsa Tuna’dır” diyor. Acaba gerçekten öyle mi? Üstadın ‘Türk’ kavramı ne şekilde oluşmuş, ‘Türk’ deyince neyi, kimi, kimleri kastetmiştir? Yoksa koskoca Yahya Kemal herkesi kendisi gibi mi zannetmekte? Bir Balkan Türk’ü olarak Türk’ün coğrafyasını Rumeli’den, dağını Balkan’dan, nehrini Tuna’dan mı ibaret saymaktadır? Gelin, isterseniz soyunda sopunda hiç Rumelilik bulunmayan, ‘suyun öte yanından’ aileye gelme birkaç muhacir gelin dışında yakın çevresi hep Anadolu’dan olan birisi sıfatıyla durumu bir de biz değerlendirelim. Ama konuyu çok dağıtmamak amacıyla dağları, yani Balkan’ı bir tarafa bırakıp, sadece şöyle bir Tuna’ya göz atalım. Bizim gönlümüzde neyi var, neyi yok hele bir ağırlığını tartalım, sonra yola revan olup aheste aheste kültür coğrafyamızda bir dolaşalım, Tuna’yı arayalım.


Nil’den Tuna’ya Osmanlı

Coğrafyamız ne kadar geniş olursa gönlümüz, muhabbetimiz ve ufkumuz da o kadar geniş olur! Haluk Dursun’un gezi notlarında oluşan bu eser, Nil’den Tuna’ya kadar günümüzde yaşayan halklar üzerinden Osmanlı imajına yeniden bakmamızı sağlıyor. Osmanlı’nın boşluğunu kimin doldurduğunu, yakıp yıkılanları ama her şeye rağmen geride kalanları okuyacaksınız… Bir anıt çınarından şirin ve minnacık kitâbeli çeşmesine, tuğralı taş köprüsünden “ya Hâfız”lı konağına, türbesine, mektebine, tekkesine kadar Osmanlı mirasına rastlayacaksınız... “Bu kitabımın ismini koyarken Nil ve Tuna’yı seçtim. Nil nehri alsın bizi Afrika’nın derinliklerine kadar götürsün, oradan Kuzey Afrika’ya getirip Akdeniz’de dinlendirsin diye. Karşısına Tuna’yı kondurdum. Avrupa’nın Alaman Dağları’ndan kopsun gelsin, bütün Balkanları geride bırakarak Karadeniz’e, oradan Boğaziçi yoluyla Akdeniz sularında Nil’e kavuşsun diye.”


Gençlerle Hayat Bilgisi / Haluk'un Defteri

Prof. Dr. Haluk Dursun’un güncesinden gençlere seslendiği yazılarının derlendiği bu kitap, kendisinin hayat bilgisi dersleri niteliğindeki tavsiyelerini farklı hikayeler ve olaylar üzerinden bir araya getiriyor. Haluk Hoca bu kitapta bir ağabey kimliği ile, hayatın her alanında yararlanılabilecek önerilerini, eğlenceli ve kendine has üslubuyla paylaşıyor. “Kısacası gençler, sıradan ve sürüden olmayın. Başkaları sizi gütmesin, yönlendirmesin, dolduruşa getirmesin. Siz onlara ehil iseler, adil iseler danışın ama yine de doğru bildiğinizi, içinizden geleni yapın. Kendinizi her sahada yetiştirin. Her öğrendiğinizden şüphe edin. Kendinizi yenileyin. İstikrar ve istikamet üzere olun. Tembihata önem verin ama tam teslimiyetten de, Allah hariç, uzak durun. Hayırlı insan olun. Başkaları sizin elinizden, dilinizden, işinizden emin olsun. İnsanın hayırlısı, insanlığa hayırlı olandır.”

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

duyurular DUYURULAR
editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

e-gazete E-GAZETE
arşiv HABER ARŞİVİ
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

İstanbul'dan Dünya'ya Tarih'in İzinde