Fatih Belediyesi Lisansüstü Eğitim Merkezi olarak hizmet veren Medrese Davutpaşa’da 14:30’da Fatih Belediye Başkanı M.Ergün Turan’ın selamlama konuşması ile başladı.
Turan: "15. yüzyılda inşa edilen Davutpaşa Medresesi, nice alimler yetiştirmiş bir ilim yuvası. Medresemizi aslına uygun işleviyle, Medrese Davutpaşa adıyla akademik araştırma yapan öğrencilerimizin istifadesine sunduk. Vefatının 525. yıl dönümünde medresenin banisi Davud Paşa'yı rahmetle anıyorum. Aziz hatırasını yaşatmak için Tarihçi-Yazar İbrahim Akkurt tarafından hazırlanan ve belediyemiz yayınlarından çıkan "Vezîriâzam Davud Paşa ve Külliyesi" kitabı kültür hayatımıza hayırlı olsun. Kitabı hazırlayan İbrahim Akkurt kardeşimize de ciddi emeklerinden dolayı şahsım ve belediyem adına teşekkür ediyorum" diyerek katımcıları selamladı.
Selamlama konuşmasının ardından Tarihçi Yazar İbrahim Akkurt, hazırlamış olduğu “Veziriazam Davud Paşa ve Külliyesi” isimli kitap hakkında katılımcılara ilginç anektodların yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.
Davud Paşa’nın hayatı, vakıf eserleri, külliyesi ve özellikle hazirede gerçekleştirilen kapsamlı çalışmalar kitap çalışması etrafında katılımcılara aktarıldı. Akkurt'un yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar şunlardı:
"Kaynaklarda hakkında neredeyse bir satır bile olumsuz bir cümle bulunmayan, siyasi ve askeri başarılarının yanı sıra hayır severliliği ile de tanınan Davud Paşa ve Medrese bölümünde bulunduğumuz 2023 itibariyle 538 yaşında olan Fatih’imizdeki bu külliyesi maalesef günümüzde İstanbul şehir hafızasında hak ettiği yeri edinmemiştir. Davud Paşa Külliyesi denildiğinde insanımızın aklına hemen Yıldız Teknik Üniversitesi’nin de kampüsünün bulunduğu Esenler’deki Davutpaşa semti gelmektedir. Çünkü Fatih’te bulunan Davud Paşa Külliyesi, yakın zamanda gerçekleştirilen restorasyona kadar, etrafındaki muhdes yapılardan dolayı tarihi dokusu ve yapısı bozulmuş bir haldeydi. 2019 da tamamlanan son restorasyon sonrası, Fatih Belediyesi külliyenin medrese kısmını “Lisansüstü Eğitim Merkezi” olarak işlevlendirip yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bir cazibe merkezi oluşturmaya başladı.
Bu çalışmada İstanbul’un fethi sonrası, şehrin inşa ve ihyasına katkıda bulunmuş Davud Paşa’nın, hayatı, vakıf eserleri ve ismiyle anılan semtte inşa ettirdiği külliyesi kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. 2023 yılı itibariyle 538 yaşında olan ve birçok deprem, yangın ve sosyal değişim yaşayan Davud Paşa Külliyesi yapılarından, cami, medrese, türbe, çeşme, şadırvan ve iskele hamamı günümüzde varlığını sürdürmektedir. Külliyenin imaret, sıbyan mektebi, mahkeme, han, hamam ve dükkanlarının günümüze ulaşamadığını ve haziresinin ise bir kısmının yok olduğunu üzülerek ifade etmeliyiz.
Bu kitap çalışması ile bütüncül bir çalışmaya imza atmak nasip oldu. Davud Paşa'nın hayatı, vakıf eserleri, külliyesi incelendi ve Türkiye'de bir ilk olan külliye bünyesinde yer alan 440 adet mezar taşı okunup, her birine numara verilip karekod a aktarılarak dijital ortama aktarımı yapıldı. Hazırlamış olduğumuz hazire girişindeki panoda ise; Davud Paşa'nın Hayatı, Külliyesi, Külliyeyi oluşturan yapıların bilgisi ve hazirenin kapsamlı analizi yer almaktadır."
Medrese Davutpaşa'dan Davud Paşa'nın türbesine geçerken kitap çalışması ile birlikte üretilen külliye tanıtım panosu katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
Medrese Davutpaşa’da gerçekleştirilen kitap tanıtım programı sonrasında katılımcılarla Davud Paşa’nın türbesi ziyaret edildi ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif müezzinlerinden İbrahim Çoban'ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua etmesi ile program son buldu.
Katılımcılara Tarihçi Yazar İbrahim Akkurt'un kalem aldığı “Veziriazam Davud Paşa ve Külliyesi” isimli kitap hediye edildi.
Vezirîâzam Davud Paşa ve Külliyesi kitabına erişmek için linke tıklayınız: https://www.fatih.bel.tr/tr/main/read/dosyalar/?file=1393-veziriazam-davud-pasa-ve-kulliyesi-20220720-104918.pdf
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...